CRPS

Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) is pijnaandoening die wordt gekenmerkt door pijn en veranderingen in kleur en temperatuur van de huid. Ook is er vaak sprake van zwelling. Andere symptomen die kunnen optreden zijn bewegingsbeperkingen, een verandering in het zweetpatroon, verkramping van handen en voeten (dystonie), en veranderingen in huid, haargroei en nagelgroei. CRPS stond voorheen bekend onder de naam posttraumatische dystrofie (PD), Südeckse dystrofie of sympathische reflexdystrofie.

CRPS ontstaat meestal in reactie op een ongeval (zoals een breuk of verstuiking) of een operatie. Soms is er echter geen duidelijke aanleiding te vinden. Meestal is de arm of het been aangedaan, maar CRPS kan ook op andere plaatsen of op meerdere plaatsen tegelijk voorkomen.

Behandelen van CRPS

Persoonlijk heb ik goede ervaringen met het behandelen van deze aandoening en hoe eerder we erbij zijn des te beter. Hierbij maak ik gebruik van een combinatie van bindweefselmassage/ fascietechnieken met manuele lymfedrainagetherapie vgl Vodder.