Fasciatechnieken

Wat zijn fasciatechnieken

De fascia is een bindweefsel dat als een dunmazig web alle structuren van het lichaam omsluit. Je zou het als het grootste orgaan kunnen zien dat we hebben. Al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en het zenuwweefsel zijn doorweven en omgeven door fascie. Het verbindt alles aan elkaar en maakt het lichaam tot een samenhangend, functionerend geheel.

Als de fascia ontspannen is en goed voorzien van water kan het lichaam optimaal functioneren. De fascie zorgt er dan voor dat alles makkelijk beweegt, over elkaar glijdt. Het faciliteert dus alle bewegingen in het lichaam.

Door een trauma, een blessure of langdurige overbelasting, maar zeer zeker ook door stress kan de fascie onder spanning komen te staan, vast gaan zitten of minder soepel worden. Dit heeft direct gevolgen voor de doorbloeding en functioneren van het geblokkeerde gebied. Wat zich bijvoorbeeld kan uiten in pijn, stijfheid en zelfs een gevoel van benauwdheid als het in de borstkas plaatsvindt.

Ik heb verschillende cursussen gevolgd met betrekking tot de fascia / het bindweefsel:

  • Bindweefselmassage volgens Sachs en Piet
  • Manuele therapie volgens Typaldos; het fascialdistorsiemodel
  • Verschillende cursussen van Willie Fourie
  • Fisioscissione myofasciale therapie met behandellepels volgens Roberto Pellicini

Herstel

Het lichaam heeft een zelf herstellend vermogen en zal normaal gezien een dergelijke verstoring weer oplossen. Als dit niet gebeurd door onder andere littekenweefsel of fibrosering kan met behulp van fascie technieken van Willie Fourie dit behandeld worden. Hij heeft zich ook bezig gehouden met de littekens en fibrosering van het weefsel bij vrouwen na een mammaamputatie of bestraling.